15 Haziran 2009 Pazartesi

Öküz

Wikipedia belki de Internet'in en güzel sitesi. Herkesin her sayfasını özgürce değiştirebildiği. Bunun sonucu olarak da alanında ileri gelen pek çok insanın üşenmeden aktif olarak katkı yaptığı, insanlığın kümülatif bilgi birikiminin müthiş bir yansıması.

Doğru ve çalışkan Türk genci olarak sen ne yapıyorsun? Açıyorsun X futbolcusunun biyografi sayfasını, tuttuğun takıma transfer ediveriyorsun. Efendi efendi son takımının adını misal "Beşiktaş" diye değiştirsen ona da eyvallah. Öyle editleri bir saniyede sinek gibi ezip, sayfayı eski haline getirmesi kolay. Ama öküzlüğünü burada da belli edeceksin ya, bir Beşiktaş kelimesini yazabilmek için 10 tane editi peş peşe çakıyorsun. Sayfanın içine geri dönülemez bir şekilde sıçıp sıvıyorsun. İyi bok yiyorsun!

Mercimek kadar beynin olsa Türkçe Viki'ye iki kelime katkı yaparsın da Esperanto ile (19. yy sonunda icat edilmiş uydurma bir dildir) kafa kafaya olan makale sayımız yükselir. Belki...

2 Yorum:

chito dedi ki...

Evet çok güzel bir eleştiri olabilirdi bu yazı. Ama sadece Beşiktaş örneği vermek hoş olmamış. Bunu yapan sadece Beşiktaşlılar değil çünkü. Eleştirin Beşiktaş üzerine yoğunlaşmış Viki'yi öküz gibi kullanan halkım insanına yönük değil.

Othello dedi ki...

O yuzden misal dedim.