14 Kasım 2010 Pazar

Anadolu devrimi filan yok - I

Insan dogasindan anladigimi, yahut, insanlari anlamak icin cok caba sarfettigimi filan anlatacak degilim. Yalniz, bildigim, emin oldugum tek bir sey var...

Caba ve Odul.

Cok basit ekonomik teorilerinnden yola cikip, "birader, insan dedigin "odulu maksimize etmeye calisan bir sirkettir" edebiyati da yapmayacagim, gerek yok. (Ha yapilir mi, hem de nasil...)

Lakin - soyle bir durum var, eger ortada bir odul varsa, normal sartlar altinda, her organizasyon, o odule ulasmak icin elinden geleni yapacaktir.

Futbol kulupleri de bu durumdan muaf degil elbet - ortadaki oduller cok net: para ve populerlik. Hatta, ufak kulupler icin daha da spesifik bir odul var: "buyuk takim yenmenin getirdigi ego (para, vs.)".

Hikmet Karaman bugun cikip "Hagi cok iyi futbolcuydu, ama ben ondan daha iyi antrenorum" diyebiliyorsa, bu ego ve populerligin disa vurumudur, Hikmet gibi egosu icin yasayan biri icin, en buyuk oduldur.

Buradan yola cikarak bugunku Galatasaray macini, Besiktas'in durumunu, Trabzon'un niye lider oldugunu, Anadolu devrimi diye bir seyin niye olmadigini, onu bunu konusacagiz...

Daha dogrusu ben kendimce yazacagim, sizler de belki katilacaksiniz... Haydi rastgele!

3 Yorum:

Adsız dedi ki...

Çok doğru bir tespit. Hele de Türkiye gibi içeriği son derece yetersiz analizden yoksun futbol yorumlarına göre bir hafta "kral" bir hafta "rezil" sıfatı kolayca yapıştırılabiliyor. Manisa sanki dün akşam mükemmel oynamış gibi Karaman kendisini taktik dehası ilan edebiliyor. 90 dakika içerisinde pek çok etkenle değişebilen bir oyundan söz ediyorsak, Kayseri'nin elde ettiği lig sırasını başarılı kabul etmek ne derece doğru olur. Sabırlı oynayıp, disiplinden ayrılmamak elbet bir takım için önemli ama Şota'nın son dakikalarda gelen galibiyetlerden çok daha fazlasını ortaya koyması lazım. Eldeki imkanları ile aldığı sonuç iyi olabilir fakat yine de filmin sonunu görmeden övgü yarışına girenleri anlamak çok mümkün değil.

İmalat-ı Harbiye Ruhu Gelecek! dedi ki...

OLDUKCA YANLIS BİR DÜŞÜNCE VE BAKIŞ ACISI YAZIK..UMARIM BU DÜŞÜNCENDEN DÖNERSİN ..ANADOLU DEVRİMİ VARDIR VE SÜRMEYE DEVAM EDECEKTİR GÜN GELECEK HERKES MEMLEKETİNİN , SEMTİNİN TAKIMINI TUTACAKTIR.İSTANBULLA ALAKASI OLMAYAN BİRİNİN GS,FB YADA BJK Yİ TUTMASINI NASIL VE NEYE DAYANARAK ACIKLAYACAKSIN,EGODAN BAHSETMİŞSİN BİRAZ AMA EGO OLAYININ , KARAKTER MESELESİNİN KRALI VAR BURADA BİRAZ KAFGA YORUP DÜŞÜNÜRSEN . TABİİ AT GÖZLÜĞÜYLE DEĞİL GENİŞ BİR PERSPEKTİFTEN BAKARAK!HAYATINDA İSTANBUL GÖRMEMİŞS SADECE TV DEN BAZI DİZİLERDE FİLAN HAYRAN HAYRAN BAKMIS,ORADAKİ YASAYISI BİLMEYEN BESİKTASIN , GALATASARAYIN ,FENERBAHCENİN HİÇ BİR ÖZELLİĞİNİ BİLMEDEN SIRF BAZI MALUM GÜÇLERİN POMPALAMASIYLA O TAKIMLARI TUTAN,BENİM DEYİMİMLE TUTTUĞUNU SANAN İNSANLAR ARTIK BAZI SEYLERİ GÖRMELİ VE BU KOMİK,VAHİM,ACINACAK DURUMDAN VAZGECMELİDİR!

Onur Simsek dedi ki...

Caba ve Odul diyerek cok baside indirgemissin olayi.

Nedir? Oncelikle bir amac belirlersin. O amaca ulasmak icin caba gosterirsin. Amaca ulasabilirsen de odulunu alirsin.

Hersey bir amacla baslar yani. Eskiden anadolu takimlarinin hedefleri daha kucuktu belki. Onlar icin ilk 5'te bitirmek ligi yeterli bir amacti.

Ama simdi isler degisti. Bursaspor, sampiyon olarak (aslinda gecen yil sampiyon olup bu yil da basarisini belli olculerde surdurerek) istanbul buyuklerinin yikilmaz kaleler oldugu sanrisini yikti.

Hikmet Karaman eskiden olsa o lafi edecek curreti bulamazdi belki. O da bu akimdan etkilendi. O da hedef buyuttu.

Anadolu takimlari vites buyuttu. bu bir gercek. Bana gore bu bir devrimdir. Bence tartismamiz gereken, devrimin olup olmadigi degil, bu devrimin saglikli bir sekilde tamamlanmasi icin neler yapilmasi gerektigidir.