28 Haziran 2009 Pazar

Brezilya Aldi - VUUUUUuuuUUUUVZZzzzzzU

Ne idugu belirsiz Konfederasyon Kupasi'ni Brezilya'nin almasina gayet memnun oldugumu soylemeliyim. Amerika'da futbol derken perspektifi dogru oturtmak gerekir. Gecen Dunya Kupasi'ndan once FIFA siralamasina bakip gruplarindaki Cek Cum. macini garanti goren, Italya macini denk guclerin mucadelesi olarak lanse eden ve Gana macindan hic bahsetmeyen bir futbol cehaletinden bahsediyorum. Kazara Konfederasyon Kupasi'ni alsalardi bir sene boyunca Amerika'nin Dunya Kupasi'ni kazanma sansini %70-80 arasi goren bir suru insana tahammul etmek zorunda kalacaktim. O nedenle: tesekkurler Brezilya.

Ote yandan Amerika'nin bir yanini takdir etmem gerekli. Maci ESPN'den izliyorum ve Amerika 2-1 onde. Brezilya dalga dalga geliyor. Spiker cok rahat bir sekilde yorumcuya "Brezilya'nin maci kazanmasi icin ne yapmasi gerekir?" diye sordu. Yorumcu da ayni rahatlikta "Topa sahip olmalari gerekli. Acele etmemeleri lazim." vesaire seklinde cevapladi. Amerika gol atinca adamlarin ciddi heyecanlandigini ve Brezilya'nin gollerinde ciddi uzulduklerini de dusununce, aslinda bir spor musabakasinin tarafli bir gozle de adam gibi anlatilabilecegi sonucuna variyorum. Biz de artik yavastan her maca Viyana kusatmasinin canli yayini muamelesi yapmayi biraksak hic fena olmayacak.

Vee son olarak geliyoruz vuvuzelaya. Televizyondan takip ettigim final maci benim icin aynen su sekilde gelisti:

- Mac basladi (VUZzzzzzzzzuuUUUUUUZZzzz)
- Amerika kisa surede 2-0 ustunluk sagladi (ZZZvvvUUUUUUuuuzzzUUUZzzzzzz)
- Ilk devre bitti (vvvUZZUZzzuzUUUUUZZZUZzzz)
- Brezilya 2-1'i yakaladi sonra dunyalari kacirdi, golleri verilmedi (VVVVUUUuuuuzZZZuzuzuzuuzz)
- Brezilya 3-2 one gecti (ZZZZZZUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU)
- Brezilya kupayi kazandi (UUUUzvVVVVVVVVVVZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Vuvuzelanin bana cagristirdigi seyirci profili maca gitmis olmak icin gidip sahadaki futboldan baska hersey ile hasir nesir olan guruhtur ki bu tipler Dunya Kupasi'nin cogunluk izleyicisi oldugu icin artik pek dert edilecek bir husus teskil etmiyorlar. Olayin benim icin en ilginc yani Guney Afrikali'larin vuvuzela karsiti goruslere kulturlerine yapilan irkci bir saldiri olarak bakmalari. Vuvuzela denen aletin beyaz bir is adami tarafindan topu topu 8 sene once Cin'den ithal etmeye baslanan plastik bir borazan oldugunu dusunursek olaydaki ironi yavas yavas ortaya cikar. Yani bizim stadyumlarin cevresinde colugun cocugun otturdugu borazan/duduk karisimi aletler Turk kulturunun ne kadar parcasi ise vuvuzela da Guney Afrika kulturunun o kadar parcasidir. Afrikali seyircilerin vuvuzelaya sahip cikmak icin verdigi verdigi hisrterik tepkiler, zaten bastirilmis irkci hislerini disa vurmak icin firsat kollayan Avrupali'lar icin firsat olurken; diger yandan da beyaz bir milyonerin bu aletlerin satisindan kupunu dolduruyor olmasi Guney Afrika'da yanlis giden pek cok seyin bir yansimasi degilse nedir?

Dip Not: Dani Alves ile Sabri'yi ayni kadrajda yan yana gormedigim surece bu ikisinin aslinda ayni insan olduguna inanmaya devam edecegim.

2 Yorum:

Bahadır dedi ki...

"Vuvuzelanin bana cagristirdigi seyirci profili maca gitmis olmak icin gidip sahadaki futboldan baska hersey ile hasir nesir olan guruhtur ki.."
evet buna aynene katılıyorum! kafayı yedim maçı izlerken !! allah vuvuzelasız seyircilere sabır, ihsan eylesin !

Beercholic dedi ki...

çok acayip bi alet ya, ben de bu ne dedim ilk başta ama acayip sarıyo.. yani beni sardı şu aralar, şimdi ne yapacaz biz vuzuvelasız 2010 a kadar? bak yazamıyorum da..