4 Nisan 2009 Cumartesi

Yusuf Simsek ve Kara Panterler


Yusuf'un kupada attigi golde de dikkat etmistim ancak ilk defa gordugum icin es gectim. Bugun de golden sonra yumrugunu kaldirinca bilincli bir hareket oldugunu anladim. Yusuf kuvvetle muhtemel kendi capinda bir gol sonrasi imzasi yaratmis. Hareket sade ama bir o kadar da carpici. Ister istemez de 1968 Olimpiyatlari'nda spor tarihine damgasini vurmus su olayi hatirlatiyor:

200 metre finalinde dereceye giren iki ABDli atlet o zamanlar ulkelerinde siyah haklarini tatli sert savunanlarin kullandigi "black power" selamini veriyorlar. Ancak fotograftaki en ilginc oyku belki de onlerindeki adam Peter Norman'a ait. Avustralyali atlet madalya seremonisi oncesinde bakiyor ki Amerikalilar bir seyler pesinde. Siyah eldiven takilmis sag eli kaldirarak verilen "black power" selamini sergileyeceklerini anliyor ama sorun su ki Amerikalilar'dan sadece birisi eldivenlerini getirmis. "Biriniz sag elle digeriniz sol elle verin selami" diye verdigi tavsiye Amerikalilar'in aklina yatiyor ve yukaridaki sahne ortaya cikiyor. Mini eldiven krizini cozerken o zamanlar dunyayi karistiracak hareketin onundeki son engeli kaldirdigini biliyor muydu acaba? Norman ek olarak seremonide giydigi esofman ustune Amerikan kurek takimindaki bir sporcudan odunc aldigi "Olimpik Insan Haklari Projesi" armasini takarak arkasindaki protestoya destegini acikca belli etmisti.

Ceketteki armanin faturasini Norman ulkesine donunce cok agir oduyor. Siyasi bir sembol olarak algilandigi icin medya ve olimpik yetkililer agir elestirilerde bulunuyorlar. 1972 secmelerinde iyi bir derece yapmasina ragmen olimpiyatlara goturulmuyor. Hatta Sydney 2000 Olimpiyatlar'inda dahi ulkesi tarafindan hicbir organizasyona davet edilmiyor. Bu vefasizligi goren Amerikali'lar Norman'i oyunlara kendi davetlileri olarak cagiriyorlar...

Asagidaki fotografta San Jose State Universitesi'nde olayin anisina dikilmis heykel gorunuyor. ABDli atletlerin hareketine destek cikmak isteyen herkes oraya ciksin diye Norman'in podyumu bos birakilmis. Hayatini degistiren olaya dair heykelde kendisinin yok sayilmasi Norman adina guzel bir jest mi yoksa talihsizlikler silsilesinin son halkasi mi bilinmez...

Yusuf diye baslamistik. Sormak lazim: Hepimiz Etoo muyuz Yusuf? Belki de Yusuf cocukken zencidir. Bir yerlerden fotografini bulur cikartir.

1 Yorum:

sampi dedi ki...

Irlandali marangozun yusufun sevincinin anlam ve ehemmiyetine dair yaptigi esprik.

soru: bir porto rikolu, bir meksikali, bir zenci arabada gidiyorlar. arabayi kim kullaniyor?

cevap: polis.