20 Ocak 2009 Salı

Benim de Soyleyeceklerim Var (*)


Safimizi belli edelim; telafuz edilen rakamlar dogruysa Kaka'nin satilmamasi Milan acisindan agir salakliktir. Amacim herkesin ak dedigine kara demek degil. Basindan beri savundugum tezi ancak simdi bloga dokme sansini bulabildim. Bir haftadir hangi gazeteyi hangi blogu acsam iki eli havada semayi seyreden 22 numarali adami goruyorum. Zenginin mali zugurdun cenesini ancak bu kadar yorar. Biz de yoracaktik ama araya baska isler girdi.

Tezimize geri donelim. Milan kadrosunun yarisi bugun futbolu biraksa yarin emekli maasi toplamaya baslar. Butcenin de cok parlak olmadigi bilinen su donemde kadroyu genclerle yenilemek icin gelen bu sansi reddetmek icin rasyonellige iyi bir set cekmek lazimdi. Ona da taraftarlarin histerik hezeyanlari vesile oldu. O taraftar ki tek tek sorsan 150 milyon Euro'ya satmayacagi hicbirsey aklina getiremez.

Transferin 4 tane aktoru var. Milan taraftari, yonetimi, Manchester City ve Kaka. Hadiseden bana gore hepsi de agir yarali cikiyor. Milan taraftari tertemiz genclerle dolu yeni bir takim seyretme sansini Kaka'ya biat ederken geri tepti. Burada Kaka'nin da "kalmak istiyorum" demis olmasi bence tek hafifletici nedendir. Ama o kadar hak hukuk meralisi bir kitle olsalardi Fatih hoca dogru duzgun mac yapmadan postalanirken de ayni durusu sergilemeleri gerekirdi. Ote yandan Milan yonetimi durup dururken ruhsuz paragoz damgasi yedi. Dunya'da hangi klubun futbolcusuna o para teklif edilse, yonetim bir durup dusunur. Manchester City ise artik bizim hali sahadan Korkut abiyi bile istese pazarlik 10 milyon Euro'dan baslar. Kaka'ya gelirsek, saha icinde ve disinda adamligindan asla taviz vermeyen en sevdigim futbolcularin basinda gelen Kaka kendi halinde Milan'da takiliyordu. Simdi 150 milyonluk teklifin agirligi omzuna lonk diye biniverdi. Tanri yardimcisi olsun. Yalniz futbolu biraktiktan sonra muhtemelen kendisini Vatikan'a cagirip aziz yaparlar. Oturup onu dusunerek teselli olabilir.

Transferin bizdeki yansimalarina gecersek, Turk futbolseverlerin muthis romantik oldugunu ogrendik. Endustriyel futbola karsi dimdik durduk. Milan uzerinden!... Kapi komsusu Bosman kurali ile Galatasaray'in kanini emmis, Deloitte para liginin 5.si AC Milan nasil birden modern futbolun Che Guavera'si oldu bunu birisi bana anlatsin. Bir de Milan'in Kaka'yi satmasi halinde yapilacak kadro genclestirme operasyonu icin ilk sirada Arda'yi yazanlar var. Hani takimin ruhunu para ile degismiyorduk? Iki satirda sattiniz davayi be ustalar.

Son olarak blog ve forumlarda bolce gordugum bir konudan bahsetmem gerek. Farkinda degiliz ama Turkiye'de irkciligin eteklerinde dolaniyoruz. Elestiriler icerisinde Araplar'in bol buldugu yag da kalmadi pompaciliklari da. "Hepimiz Etoo'yuz" deyince irkciliktan pacayi yirtmiyoruz maalesef. Insanlari milliyetlerinden bagimsiz olarak degerlendirmek gerekli. Hangi milletten oldugu hicbir bireyi baglamaz. Ayni sekilde hicbir fevri davranis da yapan bireyin milletini baglamaz. Yani su transfer uzerinden Filistin'e cikarimlar yapmak da patavatsizliktir. Robinho 40 milyon Euro'ya Madrid'e giderken dunyada soykirim yok muydu? Benzer miktarlara Torres Liverpool'a, bu sene Berbatov United'a gecti. Ayip degil mi?

(* Umut Sarikaya reise hurmetler)

1 Yorum:

alperensaylar dedi ki...

abi iyi güzel hoş da milana bırak 150 yi 500 milyon euro versen bu galliani-berlusconi-ancelotti üçlüsüyle hayatta o gençleştirmeyi yapmazlar, yapsalar bile görüyorsun son 7 senede kaç genç oyuncu milanda oynadı ve parladı kaka ve pato dışında? ki onlar da geldiklerinde kendilerini çok açık belli ediyorlardı yetenekleriyle. gourcuff gibi bir adamı sezon sonu bordeaux ya kaptıracak olan takımdan bahsediyoruz...hangi gençleştirme?