6 Ağustos 2009 Perşembe

Galatasarayli Gozu Ile Turkcell Super Lig'in Yeni Sezonuna Bakis


Iki sene once bana Milan Baros, Harry Kewell, Elano Blumer, Kader Keita ve Arda Turan'in yanina bir de Steven Gerard'i yazip Liverpool'un 2009 kadrosu bu isimlerden olusacak deselerdi ikna olmakta pek zorlanmazdim. Galatasaray transfer doneminde kesinlikle muazzam isimleri kadrosuna katti.

Yalniz boyle bu kardoyu alip baslarina da Frank Rijkaard ve Johan Neeskens'i ekleyerek Turkcell Super Lig'de Omer Erdogan, Ismail Guldurenler'in uzerine salmak Iznik Korfez Pisti'ndeki Palio Cup'a Bugatti Veyron ile katilmak gibi bir hadisedir. Galatasaray bu sene sadece Turkcell Super Lig ve UEFA Avrupa Ligi'nde mucadele edecek. Isler yolunda gider de UEFA Ligi'nde ilerleme kaydedilirse bu kadro SL'den gelen bir iki eli yuzu duzgun takimla mac yapar hepi topu da o olur. Sezonun gerisi yogunlukla ilerdeki acar forvete burun vurarak pas atan kadrolara karsi mac yaparak gececek.


Onumuzdeki sezonun hedefleri itibari ile Glatasaray kadrosu manasizca kaliteli gozukuyor olabilir. Ancak ayaklar yorgana iki metre uzun geliyor kanaatine varmadan once mevcut vaziyeti biraz irdelemek lazim. Sampiyonluk yarisindaki diger iki rakibe bakarsak, bu hedef icin gayet ciddi olduklarini goruruz. Besiktas futbol olarak vasatin uzerinde bir goruntu vermese de duzenli olarak istikrar saglayabildigi bir sistemle oynuyor. Yabancilarin deyimi ile buradan varacaklari tek nokta daha yukarisidir. Zaten de tekrardan sampiyonluk yarisinda var olmak istiyorlarsa gecen sene aldiklari puanin cok daha yukarisini hedeflemek durumundalar.

Fenerbahce ise Turk ligini en haso Anadolu antrenorunden daha iyi bilen Daum'u getirerek hedefinin adini hic utanma sikilma olmadan sampiyonluk olarak koydu. Transfere akil almaz meblaglar sacmalari kendi tercihleridir ancak aldiklari isimler kadro kalitesini arttiracak captalar.

Iki senedir goruldugu uzere Sampiyonlar Ligi on elemesi hic de kolay bir tur degil. Platini kucuk takimlara yer acacagim diye kasarken cok buyuk takimlari on elemeye iterek SL'nin bu turunu resmen ufak ve orta capli kluplerin mezbahasina cevirdi. Turkiye'den Sampiyonlar Ligi'ne katilma hakkini garantileyen (ve durum itibariyle gidecek tek takimi belirleyen) lig sampiyonlugu hic olmadigi kadar deger kazanmis durumda. Gelirler bazinda ise Kupa 1'de gruplara kalan her takim Kupa 2'yi kaldiracak takim kadar para yapmayi Agustos ayindan garantiliyor. O nedenle 3 buyuklerin butun restlerini sampiyonluk adina cekmis olmalarini dogal karsiliyorum.

Transferde harcanan paralara bakildiginda parasinin en cok karsiligini alan takim suphesiz Galatasaray. Fenerbahce'de taraftara "Dunga iki ay sonra milli takima cagirmayi dusunuyormus" diye lanse edilen Oliveira'dan bir hafta sonra Galatasaray'in benzer bir ucretle acikladigi isim Elano Blumer. Belki Oliveira, Patrick Viera'nin 3. gobekten kuzeni cikar, Elano da Jardel, Lincoln'un izinden giderek dip yapar. Bunu zaman gosterecektir. Ama kagit uzerinde ve risk yonetimi minvalinde kazanan Galatasaray. Keita ise her halukarda 7.5 milyonluk maliyetine ragmen kemer sikma gunlerinde getirilen 2 milyonluk bilimum adamdan (bkz. Lukunku, Bratu) iyi transferdir cunku Lukunku'ya verilen 2 milyonun uzerine sifon cekersiniz. Keita, Elano gibi adamlarin ise her zaman icin ikinci el piyasasi vardir. Kaliteli yabanci almanin mali olarak da mantikli oldugunu her zaman savundum. Anelka, Meira orneklerinde goruldugu uzere klupte bekleneni veremeseler de uzerine kar koyarak satmak hic de imkansiz degil. Lincoln'e ayri bir parantez acmak lazim cunku adami el birligi ile butun ulke bok cukuruna atti. Simdi alacak musteri bulunamiyorsa bunun Lincoln'un futbolu, kalitesi veya karakteri disinda pek cok nedenleri var.

Galatasaray adina son olarak goz atilmasi gereken nokta herkesin hem fikir oldugu yumusak karin defans. Marsilya Ribery'den sonra bir kez daha Galatasaray'a kazigi cakarak Servet transferinden beklenmedik bir sekilde vazgecti. Servet gitseydi muhtemelen yabanci bir defans alinip yani Asik, Zan, Gungor rotasyonu ile doldurulacakti. Servet takimda kalinca bu plan sanirim rafa kalkti. Bu defans bu sene hedef olarak belirlenen Turkiye Ligi'ne kafidir. Her ne kadar mantar gozukseler de Servet Zan ikilisi son iki sene sampiyonlugu kazanan takimlarin tandemlerindeki en onemli iki insandan olusuyor. Kaldi ki arkalarinda bekleyen cok kaliteli iki Emre ve bir Semih var. Ya uyum saglayip ligde muaffak olacaklar ya da klube ile tanisacaklar. Insan en iyi performansi baska hicbir cikis yolu olmadigi zaman sergiler. Zan ve Servet'ten de oyle bir ters motivasyon bekliyorum. Olmazsa da lig bazinda cekinceli olsam da simdilik endiseli degilim.

Yaziyi bir gozlem ile bitirmek istiyorum. Galatasaray'da yeni transferler olsun, milli takim kampindan donenler olsun butun futbolcular belli bir antreman surecinden gectikten sonra forma sansi buldular. Bu nedenle sezonun ilk ciddi ve telafisi olmayan Tobol macina bile teknik ve taktik antremani en fazla almis genc oyuncularla baslandi. Diger yandan Fenerbahce'de Santos ve Oliveira ucaktan indikleri hafta Avrupa Kupasi macina ilk 11 basladilar. Dusunun bu adamlar o kadar yeniler ki birlikte antremana ciktiklari Fener kadrosunun yarisini sokakta gorseler tanimazlar. Daum bunu her zaman yapiyor. Sozde Turk dostu ozde ise en az bizim kadar yabanci hayrani bir antrenor gozumde. Bu tavrinin formalari sirtindan alinan futbolculara hic de olumlu yansidigini dusunmuyorum.

6 Yorum:

Mogor dedi ki...

çok keyifli olmuş eline sağlık.

sampi dedi ki...

Baslik ve analizin guzelligi bizim blogdan kopya (http://amerikadeplasmani.blogspot.com/2009/07/besiktasli-gozuyle-200910-sezonu-oncesi.html).

Kadronun manasiz guzel gozuktugune katilmiyorum, harbiden guzel. Oyunu tutacak sertlikte orta saha ve ilerde tek forvet arkasi yaratici yildizlar tsl'de deplasmanda kazanmanin dolayisiyla sampiyonlugun formulu. 34 macin 25 kadarini cilingir ihtiyaciyla oynandigi icin baros/elano/arda/kewell/keita saglam is yapar.

Lincoln'u hep beraber harcadik hayirli olsun, olan gs butcesine oldu. elano gelince arda'dan 10 numarayi alip kaptanlik vermezseniz bu sene sampi gs. bjk ikinc, bursa ucunc, fb dordunc. sivas onunc.

Adsız dedi ki...

bu sene ikinci olursak ii falla!!

tahir durten dedi ki...

ileri uca gerektiginden fazla onem verildigini dusunuyorum. sikayetci miyim? tabii ki diilim... keske gerard'i da alsak...

ama gokhan zan'la olacak mi? umarim emre gungor sakatliklardan kurtulur ve ilk geldigi zamanki gibi servet'le birlikte iyi bir ikili olustururlar gobekte. emre asik'in bu seneyi kaldirabilecegini dusunmuyorum... 8-9 mac oynayabilir gibi geliyor bana...

birde sag bek mevzuu var tabii. sabri'yi psikolojik problemlerinden dolayi saymiyorum. ugur'un ne olacagi belli degil... serkan da o yukun altindan kalkamazmis gibi geliyor...

M.T dedi ki...

Yazı harika ellerine sağlık. Sabri'nin şu tipine de bi değinseydin keşke. Ben olsam stada sokmam :)

Othello dedi ki...

@M.T.:
Eyvallah. Sabri'yi zaten stadin arka kapisinda caktirmadan iceri aliyorlar :)