23 Ocak 2008 Çarşamba

Transfer Anatomisi

BBC Sport tam bir sene once transfer nasil yapilir diye bir inceleme yazmis. Yer yer alintilayarak Turk usulu bir bakis atalim...

Senaryo: OthelloSpor klubu X mevkisinde oynayacak futbolcu aramaktadir ve dogal secenek olarak ismi one cikan bazi adaylar vardir.

1) Prensipte Anlasti Asamasi:
Bir bok olmamistir aslinda. Basin bu dogal seceneklerden aklina yatanlari sirayla sikmaya baslar.

OthelloSpor kendi acisindan fiyat-performans degeri yuksek futbolculari listelemeye baslar. Ayrica antrenorler de futbolcu menecerlerine ne tip futbolcu arandigi konusunda bilgiler verir.

Akabinde ya OthelloSpor aklina yatan bir adam bulur ya da kluplerin yetkilendirdigi menecerler araciligiyla onune getirilen isimlerden birini begenir.

2) Her Konuda Anlasildi Haftabasi Istanbulda Asamasi:
OthelloSpor istenen futbolcunun klubune yazili olarak basvurmustur ve arada fiyat paslasmalari baslamistir. Resmi pazarligin kokusu genelde basina bu noktada sizar. Othello'da para bok ya, tabii ki bizim basina gore transfer bitmistir...

3) Othello Ufak Tefek Puruzleri Halletmek Icin Patagonya'ya Hareket Etti Asamasi:
Hersey yolunda gidiyorsa, gercekte olan sey kluplerin fiyatta anlastigi ve gorusmelerin OthelloSpor, futbolcu ve meneceri ucgenine kaydigidir.
Bu arada futbolcunun tipini merak eden ya da kanina girerek isteklerini makul seviyeye cekmek isteyen bir yonetici, yuzyuze gorusmek icin yurtdisina gidebilir.

4) "Hakan Sukur'u taniyorum, Bogaz cok guzel" Asamasi:
Bir ay once transferini bitirdikleri adam hala Istanbul'a inmeyince basin mustakbel OthelloSporlu'nun agzindan roportajlar yumurtlar.

Genelde futbolcunun saha disindaki yasantisiyla cift tarafli tuvalet kagidi markasini sececek kadar icli disli olan menecerler OthelloSpor'a cehennem hayati yasatir. Onu da ister bunu da ister. Futbolcunun bu dunyadan haberi yoktur. Anca orda burada aksama kadar top oynar, terli terli soguk su icer.

Ornek bazi tartisma basliklari:

  • Yillik garanti para.
  • Hosgeldin bonusu.
  • Sozlesmeyi tamamlama bonusu. Eger futbolcu en basta imzaladigi kadar sene oynarsa, sozlesmeye sadik kadigi icin belli bir miktara hak kanabilir (Bu madde Hagi'nin sozlesmesinde vardi yanilmiyorsam. Galatasaray'daki son senesinde okuz gibi bir miktar almisti. Son yeni kurusuna kadar helal olsun, ayri mesele).
  • Mac basina ucret.
  • Imaj hakari Yani futbolcu reklamda oynayacaksa ya da roportaj verecekse bunlardan gelen para kimin kasasina girecek mevzusu.
  • Diger Insanin yaraticiligiyla sinirli basariya bagli bonuslar (ornek Avrupa'ya kalma, toplam 10 maca cikma, gol atma, en tas mankenle Reina'ya gitme bonuslari vs...)
5) Karisini Ikna Asamasi:
Butun taslar oynanmistir ve artik oyuncu menecerini ve ailesini de karsisina alip kararini verir. Bazen hakkaten ailesi istemedigi icin gitmeyebilir, ya da ComertogluSpor'da daha lider konumda oynatilacagini dusundugu icin oraya gidebilir. Bunu yapacak adam zaten escinseldir, OthelloSpor'a fayda etmez.

6) Top Sektirme Asamasi:
Gerekli dokumanlar transferin gerceklestigi Federasyonlara gonderilir. Lisanslar cikartilir. Futbolcuya gerekli imzalar attirilir. Herkes kicini basini saglama alir. Bir de bakkal defterine basin onunde yalandan imza atilir. Ne mal oldugu anlasilana kadar en kral transfer bizimkisidir.


0 Yorum: