8 Şubat 2009 Pazar

Preston North End


Dunyanin en cok izlenen ligi olan EPL'nin (daha dogrusu, Ingiltere'nin en ust duzey ligi diyelim) ilk sampiyonunun kim oldugunu sorsak; buyuk cogunluk 4 buyuklerden birinin adini verir (postun resmine bakip halen o cevabi verecek okurumuz yoktur Allah'ima sukur).

Profesyonel bir futbol liginin kurulmasi 1888 yilina rastlar... Ingilterede 18 yildir oynanmakta olan kompetitif futbol; once 1885'te profesyonel statu kazanir. Ardindan Aston Villa'nin basi cektigi 12 kulup tarafindan Football League kurulur.

Istikrari seven Ingilizlerin bu huyu kendisini futbolda da gosterir: bugun halen EPL'de oynayan Aston Villa, Everton, Bolton, WBA ve Stoke City; Football League'nin kuruculari arasinda yer alir. Geri kalan takimlar da uzun sureler en ust duzey liglerde oynayan Derby ve Wolves gibi takimlari icerir...

88-89 sezonunun sonunda sampiyon 2 devreli lig sonunda belirlenir ve 22 macta 18 galibiyet 4 maglubiyet alan Preston North End sampiyonluk ipini gogusler... 89-90'da sampiyonlugu yenileyen PNE; ust duzey son basarisini yasayacak; ardindan gelen 108 yilda en buyuk basarisi 1938 FA Kupasi sampiyonlugu ve 1958 lig ikinciligi olacaktir...

1 Yorum:

firat selcuk dedi ki...

bir de beckham'ın ingiltere'de manchester united dışında formasını giydiği tek kulüptür preston.. kariyerinin başında 1 sezon kiralanmıştı buraya..